Työnhakijan muistilista – Vinkit työnhakuun

Työnhakijan muistilista - Vinkit työnhakuun

Työnhakuprosessi saattaa tuntua ajoittain hankalalta – varsinkin silloin, kun kilpailu työpaikoista on kovaa. Joskus saattaa kestää pitkäänkin ennen kuin oikea työpaikka osuu kohdalle. Siksi työhaku-urakkaan kannattaa panostaa.

Työhakuprosessia voi edistää omilla työnhakutaidoillaan. Tämän työnhakijan muistilistan avulla pääset työnhakuprosessissa hyvään alkuun.

 1. Muista aktiivisuus ja omatoimisuus

Työn hakeminen vaatii kärsivällisyyttä. Usein työnhaku onkin kokopäivätyötä ja siksi ei kannata lannistua, mikäli unelmatyöpaikka ei heti osu kohdalle. Sen sijaan kannattaa olla omatoiminen työnhaussa. Monesti omatoimiset ja aktiiviset hakijat muistetaan.

Kiinnostaviin työnantajiin kannattaa olla yhteydessä myös, mikäli työpaikkoja ei sillä hetkellä olisi avoinna. Kannattaakin muistaa ottaa yhteyttä tai jättää avoin hakemus mielenkiintoisiin työpaikkoihin tai vuokrafirmoihin. Aktiiviset työnhakijat muistetaan ja avoimet hakemukset käydään usein läpi rekrytointiprosessia aloittaessa.

 1. Ole joustava

Haku-urakan aikana on hyvä olla avoimella mielellä. Kannattaa olla joustava sekä työtehtävien että paikkakunnan osalta. Kun uskaltaa tarttua reippaasti uusiin mahdollisuuksiin, ne voivat poikia mielenkiintoisia haasteita myös tulevaisuudessa. Esimerkiksi vuokratyöntekijät monesti työllistyvät vakituisesti asiakasyritykseen.

 1. Hae rohkeasti työpaikkoja

Joskus työpaikkailmoituksissa listatut odotukset saattavat työntekijöistä tuntua epärealistisia. Siksi kannattaakin rohkeasti hakea työpaikkaa, vaikka kaikki työpaikkailmoituksen edellytykset eivät täyttyisikään. Monesti työnantajien on helppo kouluttaa uusi työntekijä työhön, ja siksi usein työkokemustakin tärkeämpää on löytää paikkaan sopiva persoona. Kannattaa lisäksi miettiä, olisiko sinulla kenties jotain harrastuksia, jotka auttaisivat paikkaamaan puuttuvaa työkokemusta.

 1. Hyödynnä sekä omat että digitaaliset verkostot

Työnhaussa kannattaa hyödyntää monipuolisesti eri kanavia – sekä omia verkostoja että esimerkiksi sosiaalista mediaa. Työnhaku on muuttunut viimeisien vuosien aikana ja omia verkostoja ja sosiaalista mediaa hyödynnetään kasvavissa määrin. Perinteisten työnhakufoorumien, kuten lehtien ja työpaikkasivustojen, lisäksi kannattaakin kysellä työpaikkoja omien verkostojen kautta ja etsiä työpaikkoja myös uudenlaisten, digitaalisten kanavien kautta.

 1. Räätälöi työhakemus ja CV

Työpaikkaa hakiessa on tärkeää ilmaista kiinnostuksena kyseessä olevaa työpaikkaa kohtaan. Miksi haet juuri tätä paikkaa ja miksi sinä olisit hyvä työntekijä tähän toimeen? Työnantaja huomaa kyllä, onko työhakemus ja CV räätälöity juuri haettavaa työpaikkaa varten. Älä siis lähetä samaa hakemusta ja ansioluetteloa jokaiseen hakemaasi paikkaan. Koska työhakemuksen ja CV:n tavoitteena on kiinnittää työnantajan huomio ja päästä haastatteluun, kannattaa niiden tekoon panostaa. Lue vinkit hyvän työhakemuksen tekoon täältä.

 1. Valmistaudu työhaastatteluun

Jos kutsu haastatteluun tulee, kannattaa valmistautua haastatteluun huolella. Työhaastatteluun voi esimerkiksi valmistautua etukäteen:

 • selvittämällä työnantajan taustatietoja
 • palauttamalla mieleen työpaikkailmoitus
 • pohtimalla syitä siihen, miksi juuri sinä olisit sopiva työntekijä
 • miettimällä, mitä kehityskohteita sinussa on
 • valmistelemalla kysymyksiä, joiden esittäminen osoittaa, että olet kiinnostunut juuri tästä työpaikasta

Hyvä valmistautuminen auttaa myös rentoutumaan. Kun taustatyö on tehty huolella, voi keskittyä olemaan oma itsensä ja vastaamaan haastattelijan kysymyksiin rennolla otteella ja luottavaisin mielin.

 1. Reippaalla mielellä haastatteluun – älä stressaa

Haastattelu saattaa olla monelle työnhakijalle jännittävä tilanne. Vaikka pieni jännittäminen on luonnollista, kannattaa pyrkiä olemaan haastattelutilanteessa oma itsensä sekä pitää mielessä hyvät käytöstavat. Hyviä vinkkejä ovat muun muassa jämäkkä kädenpuristus, hyvä ryhti, ajallaan oleminen, siisti olemus ja silmiin katsominen sekä tietenkin hymy.

Pidä nämä vinkit mielessä ja hae avoimia työpaikkoja täältä.

Tekijä: Tomi Laaksola

Liiketoimintajohtaja

Vastaa