Näin teet hyvän työhakemuksen

Näin teet hyvän työhakemuksen

Työhakemuksen tavoitteena on erottaa hakija muista hakijoista ja saada kutsu työhaastatteluun. Mutta millainen on hyvä työhakemus?

Vaikka työhakemus on ansioluetteloa vapaamuotoisempi, tulisi sen kuitenkin olla selkä, kohdistettu, ytimekäs ja vakuuttava. Näiden vinkkien avulla teet hyvän työhakemuksen ja vältyt yleisimmiltä virheiltä, jotka työhakemuksissa toistuvat.

  1. Räätälöi hakemus jokaista työpaikkaa varten

Ensimmäisenä menevät romukoppaan ne hakemukset, joista huomaa, ettei niitä ole muokattu haettavaa työpaikkaa varten. Muista siis räätälöidä työhakemuksesi juuri kyseessä olevaa työpaikkaa varten esimerkiksi päivittämällä hakemukseesi oikea työtehtävä, työnantaja ja päivämäärä.

  1. Lue huolella työpaikkailmoitus

Rekrytoijat myös huomaavat, mikäli lähetät saman hakemuksen jokaiseen hakemaasi paikkaan. Lue siis työpaikkailmoitus huolella läpi ja pyri tekemään hakemuksestasi siihen vastine. Tarkastele, mitä ominaisuuksia tai minkälaista kokemusta työnantaja edellyttää, ja pyri vastaamaan näihin vaatimuksiin.

Älä kuitenkaan jätä hakematta paikkaa, vaikka et täyttäisikään kaikkia vaatimuksia. Jos mielestäsi sinulta löytyy sopiva osaaminen ja kokemus, lähetä rohkeasti hakemus. Puutteiden sijaan pyri korostamaan vahvuuksiasi!

  1. Keskity herättämään lukijan huomio heti alussa ja muista kohtelias lopetus

Työhakemuksella pyrit herättämään rekrytoijan huomion ja saamaan kutsun työhaastatteluun. Koska työnantajat saavat usein satoja hakemuksia, on tärkeää herättää lukijan kiinnostus jo heti alussa. Kannattakin aloittaa hakemus persoonallisesti, kuten kertomalla, miksi haet työpaikkaa tai miksi olisit sopiva hakija tähän tehtävään. Vältä perinteisiä tylsiä aloituksia, kuten ’Olen 30-vuotias reipas ja ahkera mies Helsingistä’, joka ei oikeastaan kerro sinusta juuri mitään.

Älä kuitenkaan keskity pelkkään aloitukseen, vaan pidä punainen lanka läpi hakemuksen. On tärkeää, että koko hakemuksen rakenne on mietitty tarkasti. Muista lisätä loppuun ja kohtelias lopputervehdys, kuten esimerkiksi ’Ystävällisin terveisin’.

  1. Miksi kiinnostuit paikasta ja miksi sinä olisit hyvä tähän työtehtävään?

Kerro hakemuksessasi, miksi sinä olisit sopiva työntekijä juuri tähän työtehtävään ja miksi kiinnostuit työpaikasta. Taloussanomien mukaan 70 % työnantajista uskoo, että työn kiinnostavuus on työntekijöille yksi tärkeimmistä seikoista työssä, joten pyri motivoimaan kiinnostuksesi juuri kyseistä paikkaa ja työnantajaa kohtaan. Sen sijaan kuitenkin, että muiden tavoin tekisit listan ominaisuuksistasi, kannattaa väitteet perusteella oman kokemuksen avulla.

  1. Kerro lyhyesti, mutta persoonallisesti itsestäsi

Työhakemuksessa sinulla on mahdollista tuoda esiin persoonaasi. Relevantin kokemuksen lisäksi työnantajat etsivät myös sopivia tyyppejä ja oikeanlaisia henkilöitä tiimiin. Lisää siis hakemukseesi persoonallinen elementti tai vaikka tarina, jonka avulla hakemuksesi eroaa muista.

Mikäli persoonallisuuden lisääminen tuntuu haastavalta, kerro minkälainen olet ihmisenä. Työnantajat arvostavat tahtoa kehittyä ja halua oppia uutta (55 % työnantajista), joustavuutta työaikojen ja työn muotojen suhteen (48 %) sekä muutosvalmiutta ja sopeutumiskykyä (45 %), raportoi Taloussanomat. Pystyisitkö kenties korostamaan jotain näitä ominaisuuksia hakemuksessasi?

  1. Kiinnitä huomiota hakemuksen muotoiluun

Muista kuitenkin, että hyvä työhakemus on yleensä noin sivun pituinen. Älä siis kerro kaikkea, vaan tiivistä hakemukseesi oleellinen. Mieti, mitkä seikat ovat olennaisia juuri tämän tehtävän kannalta ja toisaalta, mitä kerrot jo ansioluettelossasi. Vaikka työkokemuksen avulla voit perustella esimerkiksi sopivuuttasi, ei ole järkevää toistaa samoja asioista, kuin CV:ssä.

  1. Tarkista hakemus ennen lähettämistä

Vaikka hakemus tuntuisi kuinka valmiilta tahansa, muista tarkistaa se vielä ennen lähettämistä. Hyvä keino on antaa jonkun toisen lukea hakemus, sillä muiden on helpompi huomata oman tekstisi virheet. Jos apukäsiä ei ole saatavilla, anna hakemuksen hautua hetki ja tarkista se vasta hetken päästä. Näin pystyt paremmin huomaamaan esimerkiksi kirjoitusvirheet tai muut parannusehdotukset. Paljon kirjoitusvirheitä sisältävä tai muuten huonosti laadittu hakemus ohitetaan nimittäin helposti.

Hio näiden vinkkien avulla työhakemuksesi kuntoon ja katso vielä työnhakijan muistilista työnhakuun. Avoimia työpaikkoja voit hakea täältä.

Tekijä: Tomi Laaksola

Liiketoimintajohtaja

Vastaa